U nás milujeme ovsenú kašu a jedávame ju na raňajky už niekoľko rokov na rôzne spôsoby. Ktoré sú však tie, ktoré nám chutia najviac? Jednoznačne medzi ne patrí ovsená kaša s príchuťou ,,rumových guličiek,, a takisto klasickejšia verzia s čučoriedkami a bielou čokoládou. Ako na to?
Ovsená kaša ala rumová gulička
- 30 g jemných ovsených vločiek
- 1 lyžička kakaa
- pol lyžičky agáve sirupu (alebo iného sladidla podľa vlastnej preferencie)
- voda
- 30 ml mlieka
- na ozdobu: mrazené višne, kešu oriešky, 10g 60% čokolády
Ovsené vločky si namočíme do vody (voda by mala byť max 0,5 cm nad vločkami), pridáme sladidlo a kakao. Necháme prejsť varom, vlejeme mlieko a premiešame – vďaka troche mlieka získa kaša krásnu krémovú konzistenciu a chuť. Prevaríme približne 1-2 minútky, vlejeme do misky a ozdobíme višňami, kešu orieškami a čokoládou.
Ovsená kaša s čučoriedkami a bielou čokoládou
- 30 g jemných ovsený vločiek
- voda
- 30 ml mlieka
- 5 g bielej čokolády
- mrazené čučoriedky
Postup je rovnaký ako pri prvej kaši. Ovsené vločky si zalejete vodou, pridáte mlieko, avšak tentokrát nepridávate sladidlo, keďže biela čokoláda nádherne kašu prevonia a osladí. Po dovarení pridajte do kaše mrazené čučoriedky a ak by ste chceli miernu obmenu, do tejto kaše sa skvele hodí aj strúhaný kokos.
Výhody ovsenej kaše
Okrem toho, že si ovsenú kašu viete pripraviť deň vopred do práce, ani nebudeme hovoriť. Príprava ovsenej kaše vám zaberie približne 5 minúť aj s ozdobením. Dodá vám potrebnú výživu na celé dopoludnie, pretože ovsené vločky obsahujú veľa vlákniny, málo tukov a vďaka vysokej hladine beta-glukánu pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, takže po raňajkách budete plný energie do dňa.
Aké ovsené vločky sú najvhodnejšie do kaše?
Každému z nás vyhovuje niečo iné. My sme za tých pár rokov vyskúšali rôzne, no najviac nám chutia jemné vločky, ideálne pár minút pred varením namočené vo vode. Vďaka tomu sa zmäkčia, na varenie vám postačí minútka, prípadne stačí len zohriať a skvelé raňajky sú na svete.
S orieškami to nepreháňajte
Oriešky pridajú ovsenej kaši vynikajúcu chuť. Nezabúdajte na to, že oriešky obsahujú veľa tukov a denne by sme nemali zjesť viac ako 1 dlaň orieškov. Ak si chcete vašu celú porciu orieškov skonzumovať už na raňajky, pokojne si tam vhoďte dlaň plnú orieškov. Ak nie, vhoďte si ich tam len pár. Chceli by ste viac chrumkavých prvkov do vašej kaše? Vyskúšajte si do nej pridať granolu.
Chcete sa stravovať zdravšie, no potraviny v obchode stoja viac, ako ste predpokladali? Vyskúšajte si upiecť doma tento skvelý proteínový chlebík.
Foto: unsplash.com